10 Ways Drinking Tea can improve your mental health and brain function

10 manieren waarop thee drinken je mentale gezondheid en hersenfunctie kan verbeteren

Thee is een van de meest populaire dranken ter wereld, en niet zonder reden: het is heerlijk! Maar er zijn veel andere redenen om thee te drinken dan alleen genieten van een warme drank. In dit artikel onderzoeken we tien manieren waarop het drinken van losse thee je mentale gezondheid en hersenfunctie kan verbeteren.

Thee kan je helpen om je minder gestrest te voelen

Stress is een belangrijke oorzaak van een slechte geestelijke gezondheid en kan leiden tot angst, depressie, overeten en slapeloosheid. Stress kan zelfs hoofdpijn veroorzaken!

Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om stress te bestrijden. Een van deze manieren is het drinken van thee.

Thee bevat polyfenolen waarvan is aangetoond dat ze de cortisolspiegel in het bloed verlagen (cortisol is een stresshormoon).

Dit helpt stressgevoelens te verminderen door ervoor te zorgen dat uw lichaam minder sterk reageert wanneer het wordt geconfronteerd met stressvolle situaties of gedachten.

Bovendien bevat thee antioxidanten, die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen in het lichaam die worden veroorzaakt door stressfactoren zoals vervuiling of het roken van sigaretten (waarvan we allemaal weten dat ze slecht voor je zijn).

Tot slot, omdat thee afkomstig is van planten, bevatten ze fytochemicaliën zoals catechinen die oxidatieve schade door verouderende cellen helpen voorkomen, waardoor ze langer gezond blijven, zodat ze niet voortijdig afsterven als gevolg van chronische stress.

Thee kan helpen je hersenfunctie te behouden naarmate je ouder wordt

  • L-Theanine is een type aminozuur waarvan is aangetoond dat het je humeur verbetert en stress vermindert. Het zit ook in groene thee, wat misschien verklaart waarom het drinken van een kopje ervoor kan zorgen dat je je na de dag minder gespannen voelt.

  • L-Theanine helpt je hersengolven onder controle te houden, zodat ze minder snel geagiteerd of grillig worden naarmate je ouder wordt. Dit kan enige cognitieve achteruitgang helpen voorkomen die gepaard gaat met veroudering, waaronder geheugenverlies en vergeetachtigheid.

S-adenosylmethionine (SAMe) is een chemische stof die in veel voedingsmiddelen voorkomt, waaronder vlees en zeevruchten. Het is ook verkrijgbaar als supplement, dat kan helpen depressiesymptomen te verminderen en je humeur te verbeteren.

Thee kan het risico op een beroerte helpen verlagen

Een van de belangrijkste oorzaken van een beroerte is de vorming van een bloedstolsel in de hersenen. Thee kan dit helpen voorkomen door het risico op hartaandoeningen te verlagen, wat op zijn beurt het risico op een beroerte verlaagt.

Als het gaat om cardiovasculaire gezondheid en het voorkomen van beroertes, is thee een krachtpatser. Het bevat veel antioxidanten en andere stoffen die helpen beschermen tegen schade aan de bloedvaten die zuurstof door ons lichaam en onze hersenen transporteren. Dit omvat het verminderen van de vorming van tandplak in slagaders, het voorkomen van schade door hoge bloeddruk of een hoog cholesterolgehalte, het verminderen van oxidatie (wat cellen beschadigt) en het versterken van ons immuunsysteem tegen ontstekingen, die allemaal essentieel zijn om onze hersenen gezond te houden naarmate we ouder worden.

Thee kan je helpen minder angstig te zijn

Het drinken van thee om angst te bestrijden is een geweldige manier om te ontspannen na een stressvolle dag. Thee is rijk aan antioxidanten, die je helpen te ontspannen en tot rust te komen door stresshormonen zoals cortisol te verminderen. Studies hebben aangetoond dat wanneer mensen thee drinken, hun niveaus van het stresshormoon cortisol aanzienlijk dalen.

Als je je angstig of gestrest voelt, is het vaak moeilijk om in een goed slaapritme te komen, maar thee drinken voor het slapengaan kan hierbij helpen! Van theanine (een aminozuur dat voorkomt in groene thee) is aangetoond dat het de slaapkwaliteit verbetert door de hartslag en bloeddruk te verlagen en tegelijkertijd alfagolven te verhogen (een soort hersengolf die wordt geassocieerd met ontspannen toestanden).

Thee kan je helpen ontspannen en beter slapen

Je beseft het misschien niet, maar thee drinken is een geweldige manier om je te helpen ontspannen en tot rust te komen. Het is waar! Thee heeft een kalmerend effect op het lichaam waardoor je je meer ontspannen kunt voelen, waardoor je 's nachts beter kunt slapen.

Maak je geen zorgen als je geen grote fan bent van kruidenthee of groene thee - er zijn ook veel andere soorten thee die stressverlichtende voordelen bieden.

Thee kan je geheugen verbeteren

Een kopje thee kan helpen om je geheugen scherp te houden. Van L-theanine, een aminozuur dat voorkomt in theebladeren en andere planten, is aangetoond dat het het geheugen en de aandachtsspanne verbetert wanneer het wordt ingenomen in combinatie met cafeïne.

De antioxidanten die van nature in groene thee voorkomen, kunnen ook het risico op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer verminderen door hersencelbeschadiging veroorzaakt door vrije radicalen te helpen voorkomen. Vrije radicalen zijn moleculen waarvan is aangetoond dat ze bijdragen aan chronische ontstekingen en celbeschadiging in je hele lichaam, inclusief je hersencellen.

thee kan je helpen focussen en je mentale prestaties verbeteren

Je beseft het misschien niet, maar thee bevat cafeïne. Als je je concentratie en mentale prestaties wilt verbeteren, dan kan het drinken van een kopje thee dat voor je doen.

Thee is goed voor je hersenen omdat het cafeïne en andere gezonde verbindingen bevat waarvan bewezen is dat ze de cognitieve prestaties verbeteren. De exacte hoeveelheid cafeïne in verschillende soorten thee varieert sterk: van 30 milligram per kop (gewone witte thee) tot maximaal 150 milligram per kop (zwarte thee). Groene thee heeft iets minder dan zwarte thee met ongeveer 50 milligram per portie. De meeste onderzoeken zijn het er echter over eens dat het drinken van twee of drie kopjes cafeïnehoudende dranken per dag geen kwaad kan als het verantwoord wordt geconsumeerd (dat wil zeggen: niet meer dan 300 mg per dag).

Thee kan het risico op depressie verlagen

Studies hebben aangetoond dat groene thee kan helpen bij depressie, vooral bij vrouwen. En zwarte thee is ook onderzocht op zijn effect op angst en depressie bij mensen die er al last van hebben.

In deze onderzoeken werd echter alleen gekeken naar de effecten van het drinken van grote hoeveelheden thee gedurende een langere periode (meerdere jaren). In het onderzoek is niet gekeken hoeveel thee je elke dag moet drinken als je je nu depressief of angstig voelt.

Thee kan je helpen meer calorieën te verbranden

Als je kilo's kwijt wilt, kan thee helpen. Thee bevat veel cafeïne, wat betekent dat het de potentie heeft om je metabolisme te stimuleren en je te helpen meer calorieën te verbranden. Dat is goed nieuws voor iedereen die probeert af te vallen, maar het is nog beter nieuws voor degenen die op gewicht willen blijven zonder het gevoel te hebben dat ze op dieet zijn.

Omdat het drinken van thee het aantal verbrande calorieën gedurende de dag kan verhogen (tot wel 70), kan het regelmatig drinken van thee ook helpen om gewichtstoename te voorkomen door hongergevoel of trek in ongezond voedsel zoals chips en koekjes te voorkomen.

Thee is een mijnenveld van antioxidanten die je hersenen beschermen tegen schade en ontstekingen

Thee is een rijke bron van flavonoïden, krachtige antioxidanten die celbeschadiging en oxidatieve stress helpen voorkomen. Oxidatieve stress verwijst naar de schade die wordt aangericht door vrije radicalen - onstabiele moleculen die cellen in uw lichaam kunnen beschadigen. Er wordt aangenomen dat oxidatieve stress bijdraagt ​​aan neurodegeneratie, maar het is onduidelijk hoe thee dit proces kan beïnvloeden.

Onderzoekers hebben onlangs een evaluatie uitgevoerd van het bestaande onderzoek naar theeconsumptie en cognitieve functie. Ze ontdekten dat het nuttigen van thee kan helpen beschermen tegen leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang, maar er is meer bewijs nodig om dit te bevestigen.

Losbladige thee drinken is veel leuker en gezonder dan andere opties.

Het is aangetoond dat het drinken van thee een geweldige manier is om stress en angst te verlichten. Thee is ook een geweldige manier om je dag te beginnen en te eindigen, en het biedt ook een sociale uitlaatklep voor jou en anderen om je heen.

Of je nu losse thee drinkt of thee uit een zakje uit de supermarkt, het is belangrijk om te onthouden dat er veel voordelen verbonden zijn aan het regelmatig genieten van deze drank.

Conclusie

Als het gaat om geestelijke gezondheid, is er geen pasklare oplossing. Maar thee kan een krachtige bondgenoot zijn in je strijd voor een betere hersenfunctie en een gelukkiger leven.Thee is niet alleen heerlijk en bevredigend; de voordelen voor de gezondheid kunnen je helpen om je minder gestrest, meer gefocust, minder angstig te voelen en zelfs 's nachts beter te slapen. En als een toegevoegde bonus: het is ook goed voor je lichaam! Dus ga je gang - neem jezelf mee uit op een date met wat thee vanavond.

Ga vandaag anders naar thee kijken: 👉 Bezoek onze online theewinkel: holytea.nl OF Ontdek onze theecollecties: 👉 Alle theesoorten

.
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

Theebundeldozen

Welkom in een wereld van welzijn en verwondering!

Ga op een zintuiglijke reis met onze zorgvuldig geselecteerde collectie losse theemelangebundels. Elke slok belooft een ontsnapping naar een rijk van rijke smaken en aromatische gelukzaligheid. Onze collectie is een schatkamer voor theeliefhebbers, met een reeks bundels die geschikt zijn voor elke stemming en elk moment.

1 van 10